"Tullar du med meg, Johan Nordahl Brun"?

Forfatteren Olaug Nilssen ble av avisa Morgenbladet bedt om å svare på en eksamensoppgave som ble gitt i 2014. Oppgaven går ut på å sammenlikne Johan Nordahl Bruns "Norges skål" (1771) med en reklame for garnprodusenten Dale of Norway. I reklamen ser vi Petter Northug og Therese Johaug stå med strikkegensere foran snøkledde norske fjell. Gå inn i nettressursen under og les Nilssens besvarelse på oppgaven.

I den andre nettressursen, "Seriøst, Olaug Nilssen! Johan Nordahl Brun tullet ikke!", kan du lese en tekst om "Norges skål" skrevet av Vigdis Ystad, professor i nordisk litteratur. Hun argumenterer for at Olaug Nilssen har misforstått Bruns tekst.

  1. Eksamensoppgaven lyder som følger: Samanlikn dei to tekstane og gjer greie for korleis ulike førestillingar om det norske kjem til uttrykk. Plasser tekstane i ein kulturhistorisk samanheng. Hva bør man ha kunnskap om for å svare godt på denne oppgaven?
  2. Hvilke tanker gjør Nilssen seg om de to tekstene?
  3. Hvilke kunnskaper er det Olaug Nilssen mangler for å kunne svare på oppgaven?
  4. Hva slags teksttype er besvarelsen til Olaug Nilssen? Og kan vi plassere den i en bestemt sjanger? Diskutér gjerne spørsmålet i klassen.
  5. Les teksten skrevet av Vigdis Ystad. Hvordan tolker hun Bruns tekst?